Spereco, verticaal klimnet toren

Spereco:  “Spelen is het leven leren”

Posted on Posted in Interview

“Spereco is specialist in het ontwerpen en maken en onderhouden van speelomgevingen.”
Frans Everaerts, directeur van Spereco, vertelt. Al sinds 1968 houdt hij zich bezig met speeltoestellen. De Belgische vertegenwoordiger van het bedrijf waar hij toen werkte, hield er mee op. Met instemming van zijn toenmalige werkgever – het bedrijf bestaat nu niet meer – heeft Frans toen Spereco opgericht. Dat was in 1979 en de eerste vestiging stond – en staat – in België. In 1983 kwam daar de vestiging Spereco Holland bij. Er werken op het moment in totaal 21 mensen en het is een echt familiebedrijf. Tot vorig jaar werkte ook de vrouw van Frans in het bedrijf. En hun zoon Robert is nu ook directeur; hij heeft het bedrijf twee jaar geleden grotendeels overgenomen.

 “Wij willen kinderen de mogelijkheid bieden om middels een goede speelplek op een gezonde manier volwassen te worden”, vertelt Frans. Dat is de visie van Spereco. “Wij zeggen ook wel: ‘spelen is het leven leren.’”  Daarom vindt Frans het belangrijk dat er ruimte blijft voor de kinderen en voor risicovol spel. Dat draagt hij ook uit als lid van de normcommissie van de NEN, die zich bezighoudt met veiligheid. “Want spelen zonder risico is niet cool en niet uitdagend. En hoe kun je gezond volwassen worden als je niet met risico’s om leert gaan?!”

Eind  jaren ’80 was Spereco al bezig met spelonderdelen voor kinderen met een beperking
Een universiteit zocht uit welke onderdelen geschikt waren voor welke kinderen en mensen met een beperking. Dat was nog vóór de aandacht die er nu is voor ‘play for all’ en ‘inclusief spelen’. “Je hebt geen speciale speelterreinen nodig voor mensen met een beperking. Ze doen altijd wel iets, mits je maar rekening houdt met ze”, aldus Frans. “Natuurlijk doe je dat op een andere manier voor kinderen met een visuele beperking, dan voor kinderen met bijvoorbeeld een bewegingsbeperking.” Dat heeft hele lijsten opgeleverd. “Het ‘Wenkenblad’ van NUSO is daar een uitstroming van.” Ook vindt Frans het belangrijk bewust rekening te houden met zowel jongens als meisjes.Spereco, kinderen op binnenklimtoestel

Spereco is gespecialiseerd – en altijd geïnteresseerd – in grote maatwerkprojecten
Als voorbeelden noemt hij de dierentuinen Ouwehand, Artis, Gaiapark en Planckendael Mechelen, en terreinen van Center Parcs. “De hele speelomgeving wordt dan voor de klant ontworpen, passend in zijn park en zijn visie. Onze aanvulling is dan onze visie op kinderen, die wij uitdragen.”

“Spereco is lid van de branchevereniging omdat ik het belangrijk vind samen te werken”,
aldus Frans. Hij noemt een paar zaken:  het recht op spelen hoger op de politieke agenda zetten, kennis delen en informatie verstrekken. En dat gaat steeds beter. Kansen ziet hij op het gebied van risicovol spelen. En op het gebied van aanbestedingen. Daarin zou hij graag meer ruimte zien voor een inhoudelijke beoordeling, op visie, in plaats van vooral een beoordeling op prijs. En de verhouding is volgens hem zoek tussen het bedrag van de opdracht en de kosten die de bedrijven moeten maken om mee te doen aan de aanbesteding. Dat geld kon beter besteed worden aan speeltoestellen.

Wat Frans betreft zou de wereld veel meer op kinderen georiënteerd moeten zijn.
De wereld is te veel voor volwassenen ingericht, vindt hij. “We geven vijf keer zoveel uit aan onze ‘hobby’  – het parkeren van auto’s – als aan spelen – het ‘parkeren’ van onze kinderen.”

Frans is trots als hij eigen projecten na jaren terugziet en er spelen dan nog steeds kinderen
“Want dan voorziet het speelterrein in een behoefte. Dan is het spannend en cool en treffen ze elkaar daar. En dan denk ik: ‘We hebben het goed gedaan.’”